Ont-kussen

Niet iedereen voelt zich vrij op Facebook om te delen in gevoelens en gedachten. Ik wel.

Een dag of twee terug deelde in mijn gevoelens over het verlies van de twee vermiste broertjes. Via whatsapp ging ik met Chris de discussie aan over hoe naar de nasmaak van het verlies is doordat Nederland zich of achter de moeder schaart of achter de vader. Het vergrootglas van de sociale media heeft er een publieke aangelegenheid van gemaakt. Chris had zinnige opmerkingen en die heb ik meteen in mijn Facebook post geplakt met zijn naam erbij. Ik kreeg een whatsappje van hem of ik zijn naam even weg wilde halen omdat er een reden was waarom hij met mij sprak via whatsapp en niet via de openbaarheid van Facebook. Facebook is voor hem nog een beetje eng, gaf hij aan.

Ik heb het hele bericht weggehaald. En daarna er een post er over heen gedaan.

“In de online wereld zijn berichten weg te halen
alsof ze nooit hebben bestaan.
offline blijven woorden hangen en zullen blijven staan….in hoofden en harten. is verdriet niet zomaar uit te gummen. denken we daar ook eens aan.”

Chris reageerde prompt (ben ik niet zo van hem gewend trouwens) met de woorden:

“ik zie je bericht op Facebook over het kunnen weghalen van online berichten. Mooi verwoord. Maar wel even een offline check of het ook een soort ..tsja…statement is over mijn verzoek tot verwijderen van je vorige post?”

Waarop ik reageerde met: “nee joh, je reactie heeft me aangezet tot denken.” (ik vroeg me op dat moment wel af hoe groot het vergrootglas was van Chris op mijn berichten)

Chris: “Mila, dingen online hebben ECHT impact op real life. JIj verwijdert een post, maar de mensen die het al gelezen hebben, kunnen het niet ont-lezen. Net als dat woorden niet ont-zegd kunnen worden. Daarom moeten we nadenken voordat we iets zeggen…. We leven in een wegwerpmaatschappij, maar woorden en gevoelens zijn geen wegwerpartikelen…die zijn blijvend”

Zou ik Chris tuk hebben gehad door te zeggen dat Ont-kussen ook niet kan?

kussen

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s