Vleermuiskind

Een vriend van vroeger schreef me ooit een gedicht.

“Vleermuiskind,

Ogen zo groot

in een angstig gezicht.

Mama, mag het donker aan?

Ik ben zo bang voor het licht.”

Ik heb het gedicht altijd ergens in mijn hoofd zitten. Als klein kind kroop ik vaker onder mijn bed om te zien of alles veilig was. Maar het gedicht gaat niet alleen over angst en je veilig voelen. Het staat voor mij ook voor het idee dat je altijd iemand in je leven nodig hebt om je veilig en gehoord bij te voelen. Zo probeer ik er altijd voor mijn kinderen te zijn.

Maar steeds vaker vraag ik me af; wie is er dan voor mij? Wie kent mijn gedachten? Mijn verdriet en mijn pijn? Wie juicht met mij mee wanneer ik weer een stuk verder ben gekomen in die verdomde Olijfgaard van me?

Mijn man? Die lijkt zo ver weg, alsof hij niet meegekomen is naar Frankrijk. Ik wil hem roepen, maar mijn stem sterft weg. Ik voel me alsof ik niet meer de vrouw ben die hij zo liefhad, maar de vrouw die in de wegloopt en teveel zeurt (en te weinig poetst). En hier ligt ook een fout van mij. Ik moet mezelf weer zichtbaar maken. Niet meer wegcijferen, maar er gewoon zijn. Mogen zijn!

Chris? Chris met zijn mooie woorden en die klik van vroeger die weer is begonnen te vonken. Maar ook hij is er heel vaak niet. Gewoon bezig met zijn eigen leven. Ik stuur hem berichtjes maar hoor niks terug. Zou het over zijn, denk ik dan? Is de vonk weer weg? Is hij weggekropen in zijn eigen wereldje?

En wat haat ik mezelf wanneer ik urenlang op mijn telefoon gluur of er een berichtje komt van Chris. Ik heb mezelf totaal afhankelijk gemaakt van zijn teken van leven. Dat ga ik anders doen. Hoe ging dat liedje van Marco Borsato ook alweer? ‘Jij hebt mij niet nodig, ik ben overbodig, want als jij mij zou missen, dan kwam je hier wel heen…’

Dagen later hoor ik dan dat hij heel erg druk was. Of de griep had. En dat hij echt wel aan me gedacht heeft. Maar aan me denken….aan me denken is niet genoeg: ik wil iemand die er voor me is. Iemand die zegt dat ik niet meer onder mijn bed hoef te kijken omdat hij dit al voor me heeft gedaan.

Image

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s